Blogg

Ett perspektiv på Psykisk ohälsa


DU är en driven person, ansvar för flera projekt, tar på dig mer än du borde, kanske efter påtryckningar från flera håll…
Det förekommer ständiga resursbrister i flera led…
Du lägger din tid mer på att släcka bränder än att arbeta konstruktivt framåt….

Känns det igen?

I den värld vi lever i nu är arbetstempot högt uppdrivet och arbetsmängden tar i stort sett aldrig slut. Det ställs krav på att du skall kunna arbeta självständigt, ta ansvar för dig själv sätta egna gränser.
Dessa krav har inte bara med ditt yrke att göra, det är inte bara professionella krav, det är i allra högsta grad krav på personlig egenskaper.


Vi alla måste börja arbeta mer med vår personliga utveckling.
Vi behöver öka vår självinsikt och stärka självkontrollen för att inte bli offer för yttre faktorer.

….För om du nu ska fortsätta att driva dig hårt både på jobbet och hemma så måste du öka din medvetenhet samt lära dig att återhämta dig.
Kraven utifrån kommer troligen inte ta slut.
Det är du som behöver lära dig hantera de krav du utsätts för.
Det är du som måste bli medveten om de krav du ställer på dig själv. Under kraven ligger rädslor. Du måste stanna upp och reflektera för att se dom. Psykisk ohälsa har många ansiktenDet du har varit med om under ditt liv påverkar dig!
Det finns tre ideér om detta:


- Mammans inställning (optimist eller en pessimism)


- Nyckelpersoner, viktiga vuxna under skoltiden, tex kritik från lärare 


- Viktiga händelser som inträffar under barndomen
Detta kan vara avgörande för om du har fått en optimistisk eller en pessimistisk stil.

Det ger dig ett mönster för hur du ser på tillvaron.


En pessimistisk människa tänker annorlunda - tar på sig själv saker än att lägga det på omgivningen, man är mer generaliserande.


Din stil är avgörande för de val du gör i livet, dina fördomar, din bild av samhället, dina drömmar och visioner, men även ditt dömande, ditt agerande i vissa situationer, hur du tolkar situationer osv 


Dessutom har man sett, i studier att en pessimistiskstil påverkar hälsan negativt. Vi kan börjar utveckla medelålders sjukdomar redan vid 45 års ålder.


Det räcker inte att bara konstatera att jag har den här "stilen". Jag måste börja jobba med min "attityd" för att en mer optimistiskstil ska börja ta form. 


Det är det som mental träning handlar om.Marie Märestad delar med sig om personliga händelser, erfarenheter och kunskaper inom hälsa och psykisk ohälsa. Inifrån och ut. Hon delar med sig om hur barndomen kan prägla framtiden om man inte är MEDVETEN.
Marie Märestad fascineras av grundläggande frågan - VARFÖR HANDLAR OCH AGERAR VI SOM VI GÖR! Bakom det ligger motivation, drivkrafter, drömmar och visioner i livet. Hur vill du leva ditt liv? VÅGA PRATA OM PSYKISK OHÄLSA

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera